Even modern als StuBru

Iedere zaterdag tussen 9 en 11 worden echte Hallenaren wakker met Radio Victoria. Wendy en Geert presenteren dan “Klaarwakker”. Omdat de wereld van de radio toch anders is dan die van een krant of tv wil ik je er graag even aan voorstellen.

Een studio van Studio Brussel heeft een webcam waarop je kunt volgen wat de presentatoren doen. Ze hebben ook enorm veel apparatuur, microfoons, computers en enorm veel knoppen met elk een andere functie. Als je dan denkt aan een lokale radiozender verwacht je een kleine studio, donker en stoffig. Oude apparatuur en TL-lampen die de gezelligheid helemaal in de weg staan. Maar wanneer je in de studio van Radio Victoria aankomt wordt het tegendeel bewezen. Ook zij hebben enkele computers, even moderne microfoons en vrijwel evenveel bedieningsknoppen.

Victoria heeft 3 kamers: een live studio, hier bedient Geert de muziek; Een tweede live studio waar de lokale weerman zijn zegje komt doen, ook lezen ze hier het regionaal –en showbizznieuws voor. De derde kamer is een opnamestudio, hier worden opnames gemaakt voor ’s nachts of wanneer iemand niet beschikbaar is om een uitzending te verzorgen.

31 JAAR

Radio Victoria bestaat al 31 jaar, zegt Geert, “In de beginjaren hadden we een ander locatie en het liefst van al zouden we nu in het midden van de stad op de benedenverdieping zitten, zo kunnen de mensen ons bezig zien als ze voorbijlopen. Ook werden we toen vergoed, maar omdat we met de vernieuwingen mee moeten en de facturen duurder zijn is dat weggevallen. Erg vind ik dat niet want de sfeer is echt tof en ik doe het met nog evenveel passie.”

“Nu wordt Radio Victoria op vrijwillige basis gemaakt”, vertelt Wendy, “het zijn vooral vrienden of vrienden van vrienden die hier werken. Toen we nog geen partner of kinderen hadden was werkelijk alles live, dan bleven we de hele dag en gingen we ’s avonds nog een naar een café. Dat is anders nu, enkel zondag, woensdagnamiddag en zaterdag zijn live, tijdens de week zijn de presentaties opgenomen omdat we met ons werk zitten.”

Verschillende BV’s bezoeken Victoria, niet alleen klassiekers zoals Laura Lynn en Christophe maar ook Sam Gooris, Sergio, Gene Thomas en Natalia zijn er enkelen. Op zondag komen politieke thema’s aan bod en dan komen burgemeesters van het Pajottenland langs.

Halle heeft ook een tweede radiozender, Stadsradio Halle, maar volgens Didier Decooman is deze geen concurrentie. “Stadsradio draait steeds ‘oldies’ en richten zich op een ouder publiek. Wij draaien ook hedendaagse muziek en elke generatie kan dus bij ons terecht”.

Financieel is Victoria afhankelijk van sponsoring, dit gebeurt vooral via reclame en daar is Stadradio dan wel een concurrent. Ook staan ze op verschillende evenementen zoals carnaval Halle, Halle schaatst, de braderij en de kerstmarkt.

“We hebben zelfs een bekende alumnus, Sonny Vanderheyden. Vroeger werkte hij hier bijna elke dag, tot januari deed hij zelfs nog de actua op Victoria, maar in januari is hij volledig overgestapt naar Radio2” voegt Didier toe.

Denk dus niet te snel dat een lokale zender ‘maar’ een zender is, de presentatoren werken er even hard en ze zijn even geavanceerd zoals Studio Brussel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s